На початку цього року інфляція сповільнюється швидше, ніж очікувалося, але залишається високою. У лютому вона сповільнилася до 24,9% у річному обчисленні. Нацбанк прогнозує подальше зниження.
Зниження інфляції почалося раніше і відбувається швидше, ніж прогнозували в НБУ. Цьому сприяли збільшення пропозиції продовольства і пального, швидке відновлення енергосистеми, слабший споживчий попит. Фіксація офіційного курсу і тарифів на комуналку також стримували зростання споживчих цін.
У НБУ вказали на ефект збереження облікової ставки на рівні 25%, підвищення нормативів резервування, запровадження нових депозитних продуктів, а також зміни валютних обмежень. Це сприяло зміцненню гривні та позначилося на поліпшенні інфляційних і курсових очікувань. Ще вплинуло повне припинення емісійного фінансування бюджету з початку року.
“Незважаючи на це, інфляція все ще залишається високою… Окремі фактори, що стримували інфляцію протягом кількох минулих місяців, можуть мати короткостроковий характер”, – зазначили в центробанку.
Однак у НБУ очікують, що інфляція знижуватиметься надалі у зв’язку з підвищенням привабливості гривневих депозитів на тлі спаду тиску в готівковому сегменті валютного ринку. Вкладники нарощуватимуть заощадження в нацвалюті, що посилить стійкість ринку та захистить міжнародні резерви.
Зменшенню інфляційного тиску також сприятиме зниження світової інфляції. Стриманий споживчий попит також обмежуватиме зростання цін.
Водночас інфляційними ризиками залишаються тривалість та інтенсивність війни та подальше руйнування об’єктів критичної інфраструктури.
Крім того, Нацбанк озвучив й інші ризики:
- ускладнення або припинення роботи “зернового коридору”;
- додаткові бюджетні потреби та значні квазіфіскальні дефіцити в енергетичній сфері;
- передчасне пом’якшення монетарної політики провідними центральними банками, що може призвести до повільнішого зниження світової інфляції.
Нацбанк наголосив на важливості ритмічного надходження міжнародного фінансування, зокрема в рамках нової програми з МВФ, для забезпечення макрофінансової стабільності.