У Сейм Литви внесли законодавчу ініціативу з пропозицією заборонити торговим мережам викидати продукцію, яка ще придатна до споживання, поки її не пропонували передати на благодійність/ повідомляє LRT.

Вимогу пропонують застосовувати до великих мереж з торговими площами понад 400 квадратних метрів.

Це вже не перша спроба такого законопроєкту – попередній відхилили як такий, що ймовірно суперечить положенням конституції, оскільки обмежує право юридичних осіб розпоряджатися своєю власністю.

У чинній версії закону передача благодійним організаціям їжі, яку вже не можна реалізувати, але яка ще придатна для споживання, є рекомендованим заходом.

У пояснювальній записці до проєкту зазначають, що, за дослідженням на замовлення профільного міністерства, у Литві щорічно викидають близько 400 тисяч тонн харчової продукції, приблизно шосту частину цього об’єму – у закладах роздрібної торгівлі.

“Мета проєкту – знизити кількість їжі, яка викидається, грунтуючись на кращих практиках інших країн ЄС, зберігаючи їжу, яка ще придатна для споживання, але непридатна для продажу, та, з огляду на постійне зростання вартості “продуктового кошика”, пропонувати цю їжу тим, хто живе у бідності”, – зазначають у пояснювальній записці. Як приклад, наводять Францію та Чехію. В останній з часу, відколи закон набув чинності, обсяги переданої на благодійність їжі зросли більш ніж утричі.

П’ять найбільших мереж продуктових супермаркетів, яким LRT надіслав запит, прокоментували, що в цілому підтримують ідею, проте є проблема з логістикою, адже не завжди благодійна організація може самотужки забрати запропоноване.